As an Amazon Associate we may earn from qualifying purchases made via links on our website.

HomeAppleSådan ændrer du app-tilladelser på Android

Sådan ændrer du app-tilladelser på Android

Tilladelser i moderne smartphones er en meget vigtig detalje. Dette gælder især for mobile enheder med Android-operativsystemet. Brugerne har brug for at vide, hvordan de fungerer.

Hvad skal du bruge for at ændre app-tilladelser på Android

I de seneste år er folks interesse i høj grad blevet rettet mod privatlivets fred. Mange mennesker er nu bekymrede over, hvilke data gadgets indsamler, og selv smartphone-opdateringer opfylder nu brugernes behov. Alle apps på mobile enheder kræver tilladelse til at bruge visse hardware- eller softwarekomponenter for at kunne fungere konsekvent. Du bør dog forstå, at jo flere tilladelser du giver en app, jo mere kontrol får den over din smartphone.

Hvis du har for mange app-tilladelser, betyder det, at du har adgang til alle oplysninger på din smartphone. Hvis du vil begrænse app-adgangen, skal du ændre tilladelsesindstillingerne for hver af disse apps. Og processen med at gøre dette på en Android-smartphone er heller ikke svært.

Så hvis du vil ændre app-tilladelserne på din Android-enhed, kan du gøre det sådan her.

Hvad betyder app-tilladelser på Android

App-tilladelser giver grundlæggende forskellige apps adgang til Android-smartphones hardware eller data. Der har været spekulationer om forskellige apps, der anmoder om tilladelser, som faktisk ikke er relateret til den faktiske brug af appen.

Derudover er der en chance for, at appen vil indsamle dine personlige oplysninger, f.eks. opkaldslister, placering, kamera og mikrofon. I dette tilfælde er det bedst at nægte visse tilladelser, som ikke er særlig nyttige for appens kernefunktioner.

Alle smartphones med Android 6 eller nyere har følgende liste over apptilladelser:

  • Kroppens sensorer
  • Kalender
  • Opkaldslister
  • Kamera
  • Kontakter
  • Placering
  • Mikrofon
  • Telefon
  • Fysisk aktivitet
  • SMS
  • Placering

En app, der kan tjene sit formål uden at kende dine lokaliseringsoplysninger, men som alligevel anmoder om dem via tilladelser, er mistænkelig. På samme måde er det bedre at holde øje med apps, der beder om tilladelse til at få adgang til dit kamera, din mikrofon, dine kontakter og dit lager. Disse er alle følsomme oplysninger, og hvis du er bekymret for, at apps får adgang til disse oplysninger uden din viden, kan du ændre det.

Sådan administrerer du tilladelser til apps på Android

Hver gang du installerer en ny app, beder den om forskellige tilladelser for at opfylde sit formål. Hvis du ønsker at vælge selektivt, hvilke data eller oplysninger du ønsker, at denne app skal have adgang til, skal du stoppe i app-indstillingerne.

Hvis du vil administrere tilladelser til apps på Android, skal du følge disse trin:

  • Først og fremmest skal du åbne menuen “Indstillinger” på din Android-mobilenhed.
  • Gå derefter til undermenuen “Apps”, og vælg “Administrer apps”.
  • Tryk derefter på ikonet “Tilladelser”, og på det næste skærmbillede skal du vælge “Tilladelser” igen.
  • Vælg nu den tilladelse, du vil ændre, i afsnittet “Administrer tilladelser”. Lad os tage “Kamera” som et eksempel.
  • Du kan se alle de apps, der bruger kameraet “Hele tiden” eller “Kun når det er i brug”.
  • Til sidst skal du trykke på den app, du vil administrere, og vælge en passende regel.

Du kan også trykke på linket “Se alle {appens navn} tilladelser” for at åbne menuen med alle appens tilladelser.

Når du har gennemført disse trin, kan du administrere tilladelserne til appen på din Android-enhed.

Hvis du bruger en enhed, der kører Android 10, kan du ud over “Tillad hele tiden” og “Afvis” også se indstillingen “Tillad kun, når du bruger appen”. Det er bedre ikke at indstille “Tillad hele tiden” for nogen af appsene, men kun at tillade, når du bruger appen. Så kan du være sikker på, at ingen app får adgang til nogen oplysninger, mens den kører i baggrunden.

Android 11- og 12-brugere kan endda vælge engangsadgang til placering, mikrofon og kamera. Hver gang du åbner en app, der har brug for adgang til placering, mikrofon eller kamera, vil den bede om din tilladelse til at gøre det igen og igen. Når du lukker appen, vil den givne tilladelse blive tilbagekaldt.

Mange virksomheder beskyldes for at stjæle smartphone-brugernes data via deres apps og sælge dem til reklamebureauer for at opnå yderligere fortjeneste. Derfor er det en god idé at være ansvarlig for dine indstillinger for beskyttelse af personlige oplysninger på din mobilenhed og på internettet i almindelighed.

Kommentarer og diskussion

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mere